لزوم ایجاد بانک سلولهای بنیادی برای درمان بیماریهای لاعلاج
یک متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر ضرورت ایجاد بانک سلولهای بنیادی برای درمان بیماریهای لاعلاج گفت: در شرایط اضطرار و عدم وجود درمان جایگزین به پیوند سلول بنیادی روی میآوریم.
امیررضا برومند، در همایش «بررسی فقهی کاربرد سلولهای بنیادی» که در دانشکده پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در کشورهای پیشرفته، با گرفتن خون، بانک ژنتیکی فرد متولد را تهیه کرده و تمام اطلاعات ژنتیکی او را ذخیره میکنند. این امر را به عنوان یک وظیفه میدانند تا در آینده بیماری ژنتیکی را درمان کنند.
برومند بیان کرد: به دلیل اینکه علم پزشکی در حل بیماری ضایعات نخاعی ناتوان است، به پیوند سلول بنیادی روی آوردیم. وقتی از فردی خون میگیریم و در مواقع ضرورت از آن برای فرد دیگر استفاده میکنیم، در واقع در حال انجام پیوند سلول هستیم. نهاد سلامت فرایندی مانند بانک خون تعریف میکند و آن را توسعه میدهد، در شرایط مطلوب آزمایش لازم بر خون انجام می شود.
متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: بالای ۷۰ درصد بودجه وزارت بهداشت و درمان به درمان تخصیص داده شده است در حالی که رویکردهایی که ما نهادینه میکنیم در بخش پیشگیری قرار میگیرد. باید این رویکرد در سطح کلان جامعه به عنوان وظیفه ملی قرار گیرد که هر فرد بخشی از خون و مغز استخوان خود را در اختیار نهاد سلامت قرار دهد تا به وقت آن برای درمان بیماری از آن استفاده کند.
بیماری ضایعات نخاعی
برومند بیان کرد: به دلیل اینکه علم پزشکی در حل بیماری ضایعات نخاعی ناتوان است، به پیوند سلول بنیادی روی آوردیم. وقتی از فردی خون میگیریم و در مواقع ضرورت از آن برای فرد دیگر استفاده میکنیم، در واقع در حال انجام پیوند سلول هستیم. نهاد سلامت فرایندی مانند بانک خون تعریف میکند و آن را توسعه میدهد، در شرایط مطلوب آزمایش لازم بر خون انجام می شود. به وقت لازم از بانک خون استفاده میکند که همان درمان بیمار در شرایط اضطرار و عدم وجود درمان جایگزین و استفاده از سلولهای بنیادی است.
وی تصریح کرد: برای اینکه چالش در این موضوع کمتر شود، باید در سطح کلان به این امر توجه کرد. در حوزه پزشکی گاهی اوقات آنچه که از مادر شامل جفت و بندناف باقی میماند، درست است که بحث مالکیت مطرح است اما هیچ کارکردی برای فرد ندارد و دفن میشود، این وظیفه نهاد سلامت است که آن را استحصال کرده و برای درمان بیماری از آن استفاده کند.
سلول های بنیادی
برومند در رابطه با سلولهای بنیادی اظهار کرد: سلولهای بنیادی، سلولهایی هستند که این ظرفیت را دارند تقسیم میشوند یک سلول جایگزین مانند خود تهیه کنند. ضمن اینکه یک سلول در اختیار ما قرار میدهند که میتوانند به هر سلولی در بدن ما تبدیل شوند. از زمانی که نطفه شکل میگیرد تا لحظه مرگ، تمام سلولهای بدن ما واجد سلولهای بنیادی هستند.
برومند خاطرنشان کرد: از زمانی که بندناف و جفت را داریم امکان استحصال سلول بنیادی برای ما میسر است، بدون آنکه بخواهیم خلاف پزشکی انجام دهیم. از اینجا مسئله ما شروع میشود که بانک سلول بنیادی تهیه شود.