دکتر امیررضا برومند

اختلال خواب

آیا شما به اختلال خواب مبتلا هستید؟ تشخیص مشکلاتی مثل اختلال خواب فقط توسط پزشک متخصص و از طریق نوار مغز قابل تشخیص است. با این حال در استوری های امروز علائم، علت و درمان آن را بررسی می کنیم.

اکثر افراد گاهی اوقات به علت استرس، برنامه های فشرده و سایر عوامل بیرونی، مشکلات خواب را تجربه می کنند. با این حال هنگامی که این مشکلات به طور منظم اتفاق می افتند و در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کنند، ممکن است نشان دهنده اختلال خواب باشند.

علل اختلال خواب چیست؟

  1. حساسیت و مشکل تنفسی: عفونت دستگاه تنفسی فوقانی می تواند باعث مشکل در نفس کشیدن موقع خواب شبانه شد.
  2. تکرر ادرار: مشکلات مجاری ادراری و بیماری کلیوی یا دیابت ممکن است باعث شود، شما در طول چند بار نیاز به دستشویی رفتن داشته باشید.
  3. دردهای مزمن: کمر درد شدید، آرتروز، مشکلات دستگاه گوارشی مثل معده درد ممکن است شما را در طول شب بارها از خواب بیدار کند.
  4. استرس و اضطراب: مشکلات روانی و اضطراب ناشی از آن ممکن است باعث ایجاد افکار منفی قبل از خواب شود. کابوس شبانه، راه رفتن و حرف زدن در خواب نیز معمولا به دلیل فشارهای روانی است.

پاراسومنیاها یا خواب پریشی:

راه رفتن در خواب، حرف زدن در خواب؛ ناله کردن در خواب، کابوس های شبانه، شب ادراری، دندان قروچه یا فشردن فک ها روی هم.

آپنه ی خواب:

وقفه های تنفسی در طول خواب

حمله خواب:

احساس خستگی شدید و بدون مقدمه ناگهان به خواب رفتن. این عارضه می تواند باعث بروز فلج خواب یا همان بختک خواب نیز شود.

بی خوابی:

مشکل در به خواب رفتن یا پریدن از خواب است و بسیار شایع است و ناشی از سفرهای هوایی، استرس، اضطراب، اختلالات هورمونی و بیماری های گوارشی است.

سندروم پای بی قرار:

یکی دیگر از انواع اختلالات خواب، سندروم پای بی قرار است. این عارضه یعنی نیاز شدید به تکان دادن پاها.

این نیاز گاهی اوقات با حس مورمور شدن و سوزش در پاها همراه است. در حالی که این علائم می توانند در طول روز اتفاق بیفتند، اما در شب بسیار بیشتر است. سندورم پای بی قرار با مشکلات خاصی مانند پارکینسون در ارتباط است.

درمان پزشکی:

یکی از راه های درمان این مشکل، درمان پزشکی می باشد. در این روش پزشک می تواند با تجویز قرص های خواب آور، مکمل های ملاتونین، داروی آلرژی یا سرماخوردگی، داروهای مربوط به مشکلات سلامتی زمینه ای این اختلال را درمان کند.

گاهی هم برای آپنه ی خواب، از دستگاه تنفس یا جراحی استفاده می کنند. همچنین برای دندان قروچه، محافظ دندانی را مورد استفاده قرار می دهند.

تغییر سبک زندگی برای کمک به سلامت خواب:

  1. برنامه منظم برای خواب داشته باشید و به آن پایبند باشید.
  2. مصرف کافئین، سیگار و الکل را کاهش دهید.
  3. میوه و سبزیجات فراوان مصرف کنید.
  4. مایعات فراوان بنوشید، اما چند ساعت قبل خواب مایعات مصرف نکنید.
  5. وزن خود را کم کنید.
  6. رژیم غذایی کم کربوهیدرات و کم چربی داشته باشید.
  7. از پزشک متخصص کمک بگیرید.
پیمایش به بالا